Ανεξάρτητα από το πλάνο διαχείρισης βάρους που ακολουθείς, το πιθανότερο είναι ότι θα έρθεις αντιμέτωπος με συνθήκες ‘’υψηλού κινδύνου’’ , στις οποίες ο οποιοσδήποτε είναι πιο επιρρεπής στο να ξεφύγει από το αρχικό του πλάνο.
Σε περίπτωση που σε γενικές γραμμές τείνεις να είσαι πιστός στον υγιεινό τρόπο ζωής που υιοθέτησες, θα υπάρχει και μια ευελιξία στο να βγεις εκτός πλάνου 1-2 φορές ανά εβδομάδα.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπως αυτές που περιγράφονται παρακάτω, ίσως δυσκολευτείς στο να ακολουθήσεις κατά γράμμα όσα έχεις προγραμματίσει να καταναλώσεις.
- Διακοπές (ιδίως εκείνες που σχετίζονται με κατανάλωση φαγητού, π.χ. Πάσχα)
- Ειδικές περιστάσεις (π.χ. γενέθλια, γάμους κ.α.)
- Δείπνα στο χώρο εργασίας
- Στρεσογόνες καταστάσεις
- Εκδηλώσεις που συνηθίζεται η κατανάλωση αλκοόλ κ.α.
Αφού πήρες μια ιδέα, σκέψου καταστάσεις από το παρελθόν που σου ήταν δύσκολο να οριοθετήσεις τον εαυτό σου σχετικά με το φαγητό. Στη συνέχεια, για κάθε μια από αυτές, απάντησε στις ερωτήσεις του παρακάτω πίνακα . Έτσι, μπορείς να αναπτύξεις το προσωπικό πλάνο διαχείρισης αντίστοιχων καταστάσεων και να επιστρατεύεις τις στρατηγικές που θα έχεις καταγράψει προκειμένου να έχεις τον έλεγχο.
Να θυμάσαι
Βρες τη λύση που πραγματικά ταιριάζει σε εσένα και μπορείς να υιοθετήσεις!
Αν η λύση που μπορείς να σκεφτείς, απαιτεί μια μεγάλη αλλαγή στη ρουτίνα σου ή στην προσωπική σου προσπάθεια, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ή να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην πορεία του χρόνου.