Loading color scheme

Συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις (άγχος, κούραση ή δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θύμος, άγχος, μελαγχολία κ.α) μας ωθούν στο να βρούμε, παρηγοριά σε συγκεκριμένες τροφές. Συνήθως αυτό είναι κάτι γλυκό ή κάποια επιλογή με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων (λευκά μακαρόνια, ψωμί). Διατροφικές επιλογές που είναι εύγευστες, επομένως μας προσφέρουν απόλαυση και παράλληλα είναι μια γρήγορη δόση ενέργειας. Από την άλλη όμως αυτές οι τροφές, σε μεγάλες ποσότητες, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, με εμφανές σύμπτωμα την αύξηση βάρους.

Όμως αυτός ο τρόπος γίνεται ένας “φαύλος κύκλος’’ που μας εγκλωβίζει, δε νιώθω καλά τρώω κάτι για να αλλάξει η διάθεση μου, στην συνέχεια νιώθω άσχημα γιατί παχαίνω και κάνω κακό στην υγεία μου.

Για να διαπιστώσετε αν έχετε την τάση να ενδίδετε στη συναισθηματική σας πείνα, πατήστε εδώ

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ?

  1. Έρχεται ξαφνικά
  2. Θες συγκεκριμένα φαγητά και συνήθως ανθυγιεινά
  3. Τρως ακόμα και όταν νοιώθεις το στομάχι σου γεμάτο
  4. Τη συναισθηματική πείνα δεν τη νοιώθεις στο στομάχι, αλλά έρχεται με τη μορφή εμμονικής σκέψης για κάποια συγκεκριμένα φαγητά
  5. Συχνά οδηγεί σε ενοχές και ντροπή και μετανιώνεις που έφαγες τόσο

Πιθανόν έχετε ήδη πάρει μια ιδέα για το αν η συναισθηματική πείνα σας οδηγεί σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα τη σχέση που περιγράψαμε, προσπαθήστε να ανακαλέσετε και να καταγράψετε όσο το δυνατόν λεπτομερώς στιγμές από το παρελθόν όπου ένα ανεπιθύμητο συναίσθημα σας οδήγησε στο να καταφύγετε στο φαγητό.

Σε περίπτωση που δεν σας είναι εύκολο να εντοπίσετε μια τέτοια στιγμή (τις περισσότερες φορές δεν προβαίνουμε στο φαγητό συνειδητά), μπορείτε να ξεκινήσετε την προσπάθεια να παρακολουθήσετε τον εαυτό σας τις επόμενες ημέρες και να καταγράψετε σε διατροφικό πρόγραμμα τις φορές που παρεκκλίνατε από αυτό, σημειώνοντας το συναίσθημα που συνόδευε τη συμπεριφορά σας και την ένταση που είχε για εσάς.

Θυμηθείτε πως η συναισθηματική πείνα δεν εμφανίζεται εξαιτίας συγκεκριμένων συναισθημάτων και αυτό εξηγεί το γιατί ενώ κάποιος μπορεί να οδηγείται σε υπερφαγικά επεισόδια όταν νιώθει λυπημένος, κάποιος άλλος στην ίδια συναισθηματική κατάσταση μπορεί να περιγράψει ‘’μου κόπηκε η όρεξη’’. Έτσι , χρειάζεται μέσω της παραπάνω καταγραφής να εξετάσετε τις προσωπικές σας εμπειρίες.